NORTHCITYFEST
Istorija NORTHCITY jazz&Blues Festivala

Nadamo se da ćeš na ovoj zvaničnoj prezentaciji North City JAZZ&BLUES Festivala Kosovska Mitrovica uživati. Na našem sajtu ćeš pronaći pregršt slika, muzike i video zapisa sa festivala iz prošlih godina...

Slika mitrovice

Za neupućene ovaj grad je među poklonicima džeza bio poznat po amaterskom big bendu koji je vodio gitarista Petar Rakić. Lokalni muzičari okupljeni oko ovog vrsnog instrumentaliste i edukatora predstavljali su svojevrsni kuriozitet na džez sceni ex - Jugoslavije i uživali su velike simpatije i podršku među profesionalnim orkestrima. Mitrovački big bend je privukao mnoge mlade muzičare i odnegovao svoju publiku. Kao posledica takve povoljne kulturne klime 1989. i 90. godine održala su se dva internacionalna festivala džez i bluz muzike. Raspad Jugoslavije i ratna previranja koja su tragično kulminirala 99. grubo su stavila tačku na ambicije festivala da preraste u tradicionalnu manifestaciju.

Unija M Kosovska Mitrovica
Ipak, ljubav prema muzici i, jednom postavljeni, standardi kulturnog života grada, ponovo su mobilisali grupu entuzijasta sa ciljem da vrate džez festival u Kosovsku Mitrovicu. Uz velike napore i bez pompe 2003. godine nekolicina bivših članova i simpatizera starog big benda iz severnog dela podeljenog grada, predvođenih Petrom Rakićem, Nebojšom Avramovićem i Nenadom Ilićem, osnovala je "North City Jazz & Blues Festival". Visok umetnički nivo programa, veliko interesovanje publike i iznenađujuće dobra organizacija svrstale su "North City" među najznačajnije kulturne događaje u regionu. Strani muzičari koji su, zatrovani propagandom, dolazili u Mitrovicu sa zebnjom, nisu krili svoje oduševljenje festivalom, toplinom i srdačnošću kojom su dočekani.

U uslovima političkih previranja i svakodnevnih pritisaka s kojima je ovaj grad naučio da živi, značaj ovakvog festivala prevazilazi okvire kulture i na najbolji način menja sliku o srpskom narodu na Kosovu. Festival se održava u Domu kulture u Zvečanu i medijski je propraćen od strane svih velikih medijskih kuća u našoj zemlji a "Radio Kosovska Mitrovica" direktno prenosi sve koncerte.

Udruženje muzičara Kosmeta "Unija M" osnovano je 2003. godine u Zvečanu na inicijativu muzičara i muzičkih entuzijasta sa ovih prostora. Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo udruženja gde je za predsednika izabran Nenad Ilić, poznati kulturni radnik sa ovih prostora, a za predsednika skupštine Nebojša Avramović, muzički entuzijasta i pokretačka snaga ovog festivala. Rad ovog udruženja je više nego uspešan. Iza sebe ima mnoštvo kulturnih manifestacija i tradicionalnih festivala medju kojima su svakako najznačajniji "North city" festival i "Cvrkuti sa Ibra" dečiji muzički festival.